کلام معصومین


اردهال از ديدگاه امير المومنين علي (عليه السلام) :
بعد از جنگ جمل زماني كه امير المومنين علي(عليه السلام) به پيروزي رسيد و از بصره خارج شد خطبه اي ايراد فرمود به اين مضمون"حسني صاحب طبرستان خروج كند با انبوهي از سواران و پيادگان و تا نيشابور بيايد و آن را فتح كند پس از آن، به جانب اصفهان و قم آيد و زود باشد كه او را با اهل قم واقعه اي عظيم دست دهد كه در آن خلق بسيار كشته شوند پس از قتل و غارت، مردم قم به كوهي كه به آن اردهـال گويند پناه ببرند.

" همچنين در حالي که در منابع روايي متعددي از جانب امامان معصوم ، جايگاه والا و عالي رتبه شهر قم به عنوان يکي از مکانهاي مقدس نمايان است ، امير المومنين(عليه السلام) در حديثي به نقل از بحارالانوار، مشهداردهال را با قم برابري مي دهند و مي فرمايند: “ و َعَلَیکُم بِالقُم وَ حَواليها وَ الاَردِهار- برشما باد توجه به قم و اطراف آن و اردهال ”

وجود لفظ اردهال در خطبه ملاحم كه منسوب به حضرت اميرالمومنين(عليه السلام) است و در روايات ديگر،خود راه را براي اهمّيت دادن به لفظ اردهال و منطقه، جهت تحقيق پژوهشگران باز نموده است .

بحارالانوار - ج 60 -ص215-روايت 36

اردهال از کلام و ديدگاه امام صادق (عليه السلام) :

در تذکره حضرت و برخي کتابهاي مذهبي روايتي آمده که امام جعفرصادق(عليه السلام) مي فر ما يند:

مَن زَارَ اَخی عَلی بِالاَردِهال کَمَن زَارَ جَدّیَ الحُسَین (عليه السلام) بِکَربَلا.

هر کس برادرم علی(عليه السلام) را در اردهال زیارت کند همانند کسی است که جدّم حسین(عليه السلام) را در کربلا زیارت کرده باشد.

 

اردهال در کلام و توصيه حضرت امام رضا (عليه السلام):


علامه مجلسي (رحمه ا.. عليه) در بحار الانوار آورده اند که امام رضـا(علیه السلام) پـس از گفتگو با موسي بن خزرج فرمودند:

".... فَالزِمهُ وَ تَمَسَّکَ بِه، ثُمَّ قَال: ثَلاثَ مَرّات، نِعمَ الموضِعَ وَرالاَردِهار " چه خوب مكاني است اردهال ، پس به آن التزام و تمسّک پيدا کن.


علماي بزرگ در تبيين جايگاه اردهال ، عظمت تقدّس آن مکان را به واسطه وجود حرم مطهر حضرت علي بن امام محمد باقر (عليه السلام) مي دانند.

بحارالانوار - ج 60 -ص214- روايت 27